Trainingen spraakherkenning
Herkenningsprobleem opgelost
Wisselen tussen vensters (taken)
Programma's besturen met spraakherkenning
Handenvrij programmeren
Commando's aanpassen
Natpython

Programmeren met spraakherkenning

Programmeren met spraakherkenning is niet eenvoudig, aangezien Dragon NaturallySpeaking is geoptimaliseerd voor het dicteren van lopende teksten.

Toch zijn er inmiddels belangrijke ontwikkelingen gaande en klaar voor het gebruik.

VoiceCode

De allerbelangrijkste ontwikkeling is VoiceCode. De website is niet actief op dit moment. Dit is Open Source software, die helemaal ontwikkeld is om programmacode te dicteren, op dit moment in python, perl en C. Uitbreidingen naar php, javascript en wellicht java worden binnenkort verwacht.

VoiceCode werkt met natlink als verbinding met NaturallySpeaking.

QH ontwikkelt op dit moment mee aan het VoiceCoder project. Op dit moment wordt gewerkt aan een What Can I Say commando die alle actuele commando's in een website presenteert.

Helaas is de implementatie op dit moment slechts in emacs, een editor die voor Windows gebruikers een nogal "steile leercurve" heeft. Bovendien willen de meeste programmeurs in hun eigen IDE werken.

Unimacro

Daarom kan ook de natpython/unimacro software van groot nut zijn.

  • met uitgekiende commando's kunnen veel handelingen met spraakherkenning worden uitgevoerd, zoals het kopiĆ«ren, verwijderen, verplaatsen en dupliceren van regels.
  • via enkele unimacro commando's kan eenvoudig worden geschakeld van de eigen IDE naar emacs en terug.

Hierdoor kan de gebruiker met spraakherkenning al veel doen in de eigen IDE. Maar juist op momenten dat code moet worden gedicteerd kan worden omgeschakeld naar emacs/VoiceCode. Overigens uitsluitend in het Engels.

QH software, training & advies heeft in de afgelopen jaren een belangrijk deel van dit "unimacro" pakket ontwikkeld. Unimacro is gratis. Wel kan het nuttig zijn om QH om training of advies te vragen bij installatie en gebruik ervan.

Zie voor meer informatie op de aparte pagina over natlink/natpython/unimacro en de speciale unimacro website (die grotendeels in het Engels is).